top of page

Roken

Roken en passief roken hebben serieuze gevolgen voor de gezondheid.
Roken is de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Roken is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 91% van de gevallen van longkanker en voor 85% van alle gevallen van COPD. Ook een aanzienlijk deel van het voorkomen van hart- en vaatziekten is toe te schrijven aan roken. Rokers leven korter dan niet-rokers: tot wel 13 jaar.

Zelfstandig stoppen met roken
Wil je zelfstandig stoppen dan kun je gebruik maken van een website of een app zoals:
www.ikstopnu.nl
www.thuisarts.nl
www.rokeninfo.nl

Als zelfstandig stoppen niet lukt
U hoeft het niet alleen te doen. Stoppen is al moeilijk genoeg. We hebben goede lokale zorg om u te begeleiden met het stoppen met roken.

Begeleiding in de huisartsenpraktijk
De praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk of de huisarts geeft je tips, adviezen en begeleiding. Het aantal gesprekken bepaal je in overleg.

Medicijnen
Soms kunnen medicijnen het stoen met roken makkelijker maken. bespreek met uw huisarts of apotheker of medisch specialist of dat voor u geschikt is.

Intensieve begeleiding
Voor intensieve behandeling (individueel of in een groep) zijn de volgende mogelijkheden:
Sinefuma
Voor de inhoud, vergoeding en aanmelding kijk op www.rookvrijookjij.nl. Deze trainingen worden in Haaksbergen en elders in Twente gegeven.
Stoppen met roken Poli MST
Hiervoor is een verwijzing van de huisarts nodig.
Tactus
Hier kunt u geholpen worden als er naast roken ook een andere verslaving is. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts nodig.

bottom of page