top of page

Ontspanning

Onderdeel van het leefstijlroer

Stress en spanning is niet altijd ongezond. Spanning uit zich bijvoorbeeld in een verhoogde hartslag of een versnelde ademhaling. Duurt dit kort dan kun je hierdoor juist beter denken en presteren. Dat is fijn als je een toets of een moeilijk gesprek hebt.

Stress kan ongezond worden als het teveel is of te lang duurt. Dan raakt je lichaam uitgeput. Soms slaap of eet je er minder goed door, en ga je piekeren. Dit kan tot gevolg hebben dat je leuke dingen in het leven afzegt. Je minder mensen gaat ontmoeten, minder beweegt en minder sport. Terwijl dit nou juist de dingen zijn die energie geven.

Wij streven er samen naar dat iedereen in Haaksbergen meedoet en meetelt!
Want, ben je ontspannen dan sta je open voor contact. Dan betekenen we iets voor elkaar. Je komt in beweging, slaapt beter en je let meer op gezonde voeding.

Kortom, het heeft invloed op alle onderdelen van je gezondheid en zet het “leefstijlroer” in beweging. Zo werk je aan een gezond leven. kortom

Bekijk de video met tips over ontspanning van Inez van Roosmalen, praktijkondersteuner bij Het Doktershuis.

Wat te doen bij langdurige stress?
• Om denken en piekeren tegen te gaan is het goed om meer te voelen en te beleven. Zet vooral je ogen en oren open; proef, ruik en voel. Luister je favoriete muziek, bekijk een filmpje waar je om kunt lachen. Knuffel je huisdier, ga naar het bos of het strand…. en voel, voel waar jij blij van wordt!
• Neem op een dag twee rustmomenten. Je kunt hierbij denken aan mijmeren, dromen, lummelen, niks doen. Ook ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness helpen hierbij, voorbeelden vind je hieronder.
• Als we even weggaan uit onze dagelijkse omgeving zijn we meer opgewekt. Een wandeling, een stukje fietsen of sporten kan daar al voor zorgen.
• Let ook op schermgebruik; niet teveel en te lang. Beeldschermen geven veel prikkels. Dat is niet handig net voor het slapen gaan. Onze hersenen moeten ’s avonds vertragen, prikkels afbouwen om tot rust (lees: slaap) te komen.

Blijf je ondanks deze tips stress voelen?
Blijf er niet in je eentje mee zitten. Praten helpt; “gedeelde smart is halve smart”.
Ga om met mensen die het leuk vinden met jou om te gaan. Sluit je aan bij een wandelgroep of sport. Lastig? Bezoek gerust de Noaberpoort in Haaksbergen voor tips en ondersteuning of kijk op www.informatiewijzerhaaksbergen.nl.
Ook kun je je zorgverlener vragen mee te denken.

Linkjes naar oefeningen of cursus om te ontspannen
• Oefeningen om te ontspannen kunnen helpen. Doe die het liefst iedere dag. Maak er tijd voor vrij. Dan word je er beter in. https://www.mentaalvitaal.nl/oefenen/ontspan
• Mentaalvitaal voor jongeren en volwassenen. http://www.mentaalvitaal.nl/

• Mindfulness oefeningen kunnen ook helpen. Bij mindfulness probeer je vooral aandacht te hebben voor wat je op dat moment doet. Dit helpt om los te komen van andere dingen die spelen. Dat kunt je leren met oefeningen. https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/mindfulness

• Cursusaanbod. Er zijn diverse trainingen die je lokaal of in de regio kunt volgen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. https://www.sht-thoon.nl/patienten/ggz/

bottom of page