top of page

Sociaal

Onderdeel van het leefstijlroer

Ben jij tevreden met je sociale contacten?
Sociale contacten zijn voor bijna iedereen belangrijk. Mensen die fijne sociale contacten hebben, zijn vaker tevreden en gelukkiger.

Voor de ene persoon is 1 of 2 goede vrienden voldoende, de ander heeft graag veel mensen om zich heen. Het aantal zegt niets over hoe tevreden je bent met je sociale leven. Sta eens stil bij hoe dit voor jou is. Heb je contact met familie en vrienden zoals jij dat graag wilt? Onderneem je dingen en geeft dat een tevreden gevoel?

Het tegenovergestelde, eenzaamheid, kan ertoe leiden dat je je terugtrekt. Omdat je weinig sociale contacten hebt, denk je misschien dat anderen je niet leuk vinden. Daardoor ga je mogelijk sociale gelegenheden uit de weg of heb je geen zin om de deur uit te gaan. Dit kan een depressief gevoel geven.
Eenzaamheid kan, net als stress, ook een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem, hierdoor ben je vatbaarder om ziek te worden.

Door te investeren in prettige sociale contacten werk je aan je gezondheid. Het effect is dat je vaak meer zin om er op uit te gaan, te bewegen, gezonder te eten en minder behoefte hebt aan verslavende middelen. Zo zet je het “leefstijlroer” in beweging en werk je aan een gezond leven.

Als je contact met anderen mist
Bedenk dan wat je zou willen en wat of wie daarvoor nodig is.
Heb je hierbij ondersteuning nodig? Op www.thuisarts.nl/eenzaamheid/ik-voel-mij-eenzaam kun je meer tips en informatie vinden.
Of bel Jetske Scholten (Maatschappelijk werker bij de Noaberpoort in Haaksbergen) op telefoonnummer 053-573 45 67. Ik kan je advies geven of helpen om in contact te komen met anderen. Er is in Haaksbergen voldoende te doen, ook voor jou!

Bekijk de video met tips voor meer sociale contacten

Overige tips
• Vraag een buur, kennis, vriend of familielid om mee te gaan en ontdek samen nieuwe activiteiten.

• Gebruik een open dag om met iets nieuws kennis te maken, daar ontmoet je mensen die ook ergens voor de eerste keer zijn.

• Meld je aan voor (vrijwilligers)werk bijvoorbeeld om hulp te bieden aan vluchtelingen of te rijden voor AutoMaatje.
Kijk naar wat je kunt doen op https://www.vrijwilligerswerkhaaksbergen.nl/ of bel met Evelien Kissing de vrijwilligerscoördinator T: 053-5734567 of mail naar vrijwilligerswerkhaaksbergen@wijkracht.nl


• Ontdek dagbesteding of ontmoetingsgroepen in Haaksbergen, bijvoorbeeld een ontmoetingsgroep voor ouderen. Contact opnemen kan via
Ton Harmsen: M: 06 – 83 54 61 86 of mail t.harmsen@wijkracht.nl
Gerda van der Velde: M: 06-13 17 33 22 of mail naar g.vandervelde@wijkracht.nl

• Neem deel aan activiteiten die georganiseerd worden door de verschillende Buurtsportcoaches in Haaksbergen, zoals een wandelgroep. Contact opnemen kan via Nienke Schuppers 053 - 573 47 89 of mail naar n.schuppers@wijkracht.nl

Het onderhouden van sociale contacten
Daarvoor moet je tijd maken en elkaar regelmatig zien of spreken. Dit verstevigt je relatie met de ander. Je raakt meer verbonden met elkaar door te weten wat de ander meemaakt of bezighoudt. Maak bijvoorbeeld bij iedere afspraak of contact een nieuwe afspraak.
Ook een simpel appje of belletje tussendoor kan helpen om contact te houden. Of ga eens spontaan bij iemand langs. Het hoeft niet altijd veel tijd te kosten om de ander te laten merken dat je graag contact houdt.

Kun jij voor iemand anders het verschil maken?
Contact maken met anderen ervaren veel mensen als iets prettigs. Toch zijn er mensen die om verschillende redenen wel contact willen, maar waarbij het toch niet goed lukt.
Wie zou jij gelukkig kunnen maken met wat extra aandacht? Een familielid, de overbuur of je collega? Een praatje, even tijd nemen om echt te luisteren of iets gezelligs afspreken, kan de ander heel goed doen. En het leuke is dat het je vaak zelf ook een fijn gevoel geeft.

bottom of page