top of page

Als geld een grote rol speelt

1 op de 5 huishoudens worstelt met betalingsachterstanden of schulden. Geldzorgen hebben impact op de gezondheid en het welbevinden. Jij kunt een belangrijke signalerende functie vervullen en de patiënt ondersteunen om tijdig hulp te krijgen en gezondheidsklachten te verminderen.


Signalen van geldzorg kunnen zijn: zorgmijding, vragen over de kosten van de behandeling, stoppen met een behandeling, adviezen die niet opgevolgd worden, klachten die voortkomen uit chronische stress of een onverzorgd uiterlijk.


Het bespreekbaar maken kan best lastig zijn voor jou als zorgverlener. Goede laagdrempelige vragen kunnen je helpen om te achterhalen of er inderdaad

geldzorgen zijn. In de leidraad vindt je tips over de signalen, hoe je dit bespreekbaar kunt maken en hoe je patiënt kunt ondersteunen om hulp te vinden. Een mooi hulpmiddel is de printbare signalenkaart.

De ervaring leert dat je patiënten met geldzorgen het

beste helpt door een warme verwijzing te doen. Eenmaal weer thuis kan de patiënt het lastig vinden om de besproken actie te ondernemen.

In Haaksbergen kun je een warme verwijzing bij geldzorgen of schuldhulpverlening doen door een zorgmail te sturen naar de Noaberpoort: gemeentehaaksbergennoaberpoortteam18+@zorgmail.nl


Voor meer informatie over wat de Gemeente kan doen zie www.informatiewijzerhaaksbergen.nl


Zo (ont)zorgen we samen...Leidraad voor signaleren en bespreekbaar maken van geldzorgen
.pdf
Download PDF • 1.82MB

30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page