top of page

Ongewild urineverlies, herkent U dit?

Incontinentie heeft veel impact op iemands leven. Er is veel winst te behalen op de ervaren kwaliteit van leven door materialen en zorg doelmatig in te zetten.

Tijdens een EZH conferentie werd geconstateerd dat er kansen lagen om de samenwerking op het gebied van incontinentiezorg te verbeteren. Daarom is er recent door een groep direct betrokken zorgprofessionals (huisarts, geregistreerd bekkenfysiotherapeut, wijkverpleegkundige, apotheker, ergotherapeut en verloskundige) een zorgpad uitgewerkt. Hierin wordt beschreven welke zorg er in Haaksbergen wordt geboden en hoe we elkaar beter kunnen vinden.

Aangetoond is dat gerichte inzet van een specialistisch verpleegkundige en een bekkenfysiotherapeut leidt tot vermindering van incontinentieklachten, verminderd gebruik van incontinentiemateriaal bij toegenomen tevredenheid van patiënten.

De aanpak in Haaksbergen is op hoofdlijnen als volgt: * Actief multidisciplinair opsporen van mensen met incontinentieklachten (mede door gebruik 3IQ test) * Algemeen publiek en specifieke groepen informeren over klachten en behandelmogelijkheden -> er zijn per doelgroep patiëntenfolders beschikbaar. * Cliënten motiveren om incontinentiemateriaal via apotheek aan te schaffen: Hierdoor ontvangt de patiënt materiaal en zorg op maat.

'Ongewild urineverlies bij aandrang, ongewild urineverlies bij bv sporten, hoesten, lachen en tillen, nadruppelen bij mannen, het komt vaker voor dan iedereen denkt. Wij willen proberen dit uit de taboesfeer te halen en te laten zien dat er veel aan te doen is. Zeker als je er op tijd bij bent.'


Urineverlies hoort er niet bij! Signaleer het vroeg, maak het bespreekbaar en trek aan de bel.


Hoe werkt het?

De bekkenfysiotherapeuten fungeren als centraal aanmeldpunt en eerste aanspreekpunt voor patiënt en zorgprofessionals.

mail of bel naar ;

o Margo Versteeg, Fysiotherapie de Werfheegde 053 572 75 61 m.versteeg@fysiotherapiewerfheegde.nl

o Lieke Wiggers Fysiotherapie Noordman 053 572 13 38 lieke@fysiotherapienoordman.nl


38 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page