top of page

Datalek GGD; Wat betekent dit?

Column 5 Rond Haaksbergen 4 februari 2021


Afgelopen week werd bekend dat er een datalek is geweest bij de GGD.


Hiervan is iedereen erg geschrokken. Het is erg belangrijk dat er met uw persoonlijke en medische gegevens vertrouwelijk wordt om gegaan.

Omdat u zich misschien afvraagt wat dit betekent, leggen we hier uit wat een datalek is en welke gevolgen dit kan hebben.


Wat is een datalek?

We spreken van een datalek als persoonsgegevens (zoals naam, geboortedatum, telefoonnummer, emailadres) in handen vallen van iemand die geen toegang tot die gegevens zou mogen hebben. Een datalek kan ontstaan als computerbestanden niet goed beveiligd zijn of als mensen toegang hebben tot gegevens en hier niet vertrouwelijk mee om gaan. Als er een datalek optreedt bij een bedrijf of organisatie moet dit gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In 2019 zijn er 27.000 meldingen geweest. Datalekken komt dus vaak voor.


Wat is er bij de GGD gebeurd?

Het computersysteem van de GGD was niet goed genoeg beveiligd en te makkelijk konden mensen die kwaad willen, gegevens uit de computer stelen. Twee personen die werkten in het corona-callcenter van de GGD, worden verdacht van het aanbieden van de gegevens van mensen die zich op corona lieten testen via social media. Het gaat om naam, adres, contactgegevens (zoals telefoonnummer of e-mailadres), burgerservicenummer (BSN) geslacht en geboortedatum.


Wat kan er gebeuren na een datalek?

Het zou kunnen gebeuren dat u telefonisch, via WhatsApp, sms en per e-mail benaderd worden met een verzoek om iets te betalen of in te loggen. De afzender zal zich dan voordoen als een bekende of een vertrouwde instantie.

Ook zou een oplichter zich ergens kunnen voordoen als u. Want een identificatie gebeurt meestal aan de hand van uw postcode, adres en geboortedatum of BSN. Er kunnen goederen op uw naam worden besteld en abonnementen op uw naam worden afgesloten.


Hoe nu verder?

Er zijn twee personen verdacht en aangehouden, het onderzoek loopt nog en de GGD neemt extra maatregelen om verder misbruik te voorkomen. Ook heeft de GGD een externe partij in de arm genomen voor een onderzoek naar de eigen werkwijze. Hiermee is de handel in persoonsgegevens die al zijn buitgemaakt nog niet stilgelegd.


Wat kunt u doen?

Helaas kunt u zelf een datalek niet voorkomen, en ook niet verhinderen dat uw gegevens gebruikt worden. Wees daarom extra alert op oplichting via telefoon, post, e-mail, sms en WhatsApp. Controleer ook intensiever de bij- en afschrijvingen bij de bank. Reageer niet op verzoeken om geld over te maken aan bekenden zonder dit goed te controleren. Zorg altijd voor sterke wachtwoorden voor al uw accounts. Bij twijfel, vraag hulp aan iemand die u goed kent en vertrouwd.

Stichting Eerstelijnszorg Haaksbergen


4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page