top of page

Doen of laten?

Ik las een interessant artikel dat ging over de keuze om een verrichting of therapie uit te voeren of juist achterwege te laten. Dat onderzocht het Radboud UMC, en leverde in mei 2023 een nieuwe beter laten-lijst op met handelingen waarvan niet is aangetoond dat ze werken. Deze handelingen niet meer doen is prettig voor de patiënt, het scheelt tijd die beter anders besteed had kunnen worden en geld.

Op deze lijst staan 67 verpleegkundige handelingen waarvan aangetoond is dat deze niet werken of zelfs schade veroorzaken. Het gaat onder andere over vrijheidsbeperkende maatregelen, onnodige lagen onder de patiënt met risico op decubitus en blaasspoelingen om urineweginfecties te voorkomen. Er is een specifieke beter laten-lijst voor de ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg, verstandelijke gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en de wijkverpleging. Recent kwam in de huisartsenpraktijk ook zo'n interessant voorbeeld ter sprake. Sommige patiënten komen naar de praktijk voor een vitamine B12 injectie. Er moet hiervoor een afspraak worden gemaakt op het spreekuur, de assistente geeft de injectie, het wordt administratief vastgelegd, de bestelling moeten worden gedaan, etc. Echter kan de patiënt net zo effectief vitamine B12 in tabletvorm slikken en zelf kopen bij de drogist. Doen of laten?

Het zet mij aan het denken? Jou ook?

Op de website doen of laten staan ook diverse inspirerende voorbeelden en tips.

Onderstaande infographic laat zien hoe je er in jouw praktijk of organisatie mee aan de slag kunt gaan. Heb jij een mooi voorbeeld? Laat het me weten, dan kom ik hier in een vervolg blog op terug. Zo zorgen we samen..!


40 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page