top of page

Een lichter spreekuur


Luister je mee naar deze podcast van Pieter Jansen over oplossingsgericht werken? Ik luisterde hem deze week voor de 2e keer. Ik ben gefascineerd door wat je te weeg kunt brengen door andere vragen te stellen. Niet probleemgericht maar oplossingsgericht. Ik ben ook manager bij de huisartsengroep. Daar is oplossingsgericht werken heel actueel geworden door afspraken in het IZA (Integraal Zorg Akkoord), om de druk voor huisartsen te verlagen. Onderdeel van de afspraken "Meer Tijd Voor de Patiënt" (MTVP) is het gebruik van de gesprekstechniek oplossingsgericht werken.

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken lijkt een goede methode om in te zetten bij veel gesprekken. Het stimuleert de patiënt zelf na te denken over mogelijke oplossingen.

Het is belangrijk om dezelfde taal te spreken naar de patiënt. Daarom deel ik graag met jullie de achterliggende gedachtes van oplossingsgericht werken.

Kort door de bocht vraag je niet “Waar heb je last van en waar wil je van af?” maar stel je een oplossingsgericht vraag "waar hoopt u op, welk verschil zal dit maken, wat werk er al en wat zal het volgende stapje zijn?".

Je focust als hulpverlener op het positieve en hebt daardoor fijnere gesprekken en gaat ook zelf met meer energie naar huis.

Uiteraard zijn er nog veel meer facetten die bijdragen aan een lichter spreekuur. Luister daarvoor de podcast: https://www.huisartspodcast.nl/een-lichter-spreekuur-oplossingsgericht-werken-in-de-ha-praktijk/

30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page