top of page

Gezond leven; Bewegen is goed meer bewegen is beter

Uit Rond Haaksbergen

Gezond leven is in de huidige tijd actueler dan ooit. Door gezond te leven verkleint u de kans om ziek te worden of complicaties te krijgen als u een chronische aandoening heeft.

De zorgverleners in Haaksbergen (EZH) stimuleren en begeleiden hun patiënt naar een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl betekent gezond eten, niet roken, matigen met alcohol en voldoende bewegen. Dit is in de huidige tijd actueler dan ooit. De aandacht hiervoor leeft binnen de gemeente Haaksbergen en zij gaan ook de komende tijd, via het Sport- en beweegakkoord, hier intensiever op inzetten.


Waarom is dit belangrijk? Uit Haaksbergse cijfers blijkt dat 49% van de Haaksbergenaren in de leeftijdscategorie van 19-64 heeft last van overgewicht (2016). Daarnaast rookt 17% van de inwoners. Dat zijn veel mensen die een onnodig risico hebben op allerlei ziekten.

Wij geven u de komende periode tips die kunnen helpen om zelf een gezondere leefstijl in gang te zetten en vol te houden door meer te bewegen en te wandelen.


Wandelen

Wandelen houdt je lichaam en je hersenen fit. Wandelen heeft ook een positief effect op je fysieke en mentale gezondheid. Op diverse locaties (Noaberpoort, sportverenigingen, huisartsen en fysiotherapiepraktijken) worden wandelgroepen georganiseerd.

Hoe kunt u zelf eenvoudig meer gaan wandelen en bewegen? Wij bevelen de Ommetje app van de Hersenstichting (https://www.hersenstichting.nl/ommetje/ ) . Deze gratis app motiveert elkaar om dagelijks een ommetje te maken. De app is geschikt voor iedereen: dus zowel voor zorgverleners van de EZH en voor de inwoners van Haaksbergen.

We hebben een ‘team de EZH loopt” aangemaakt, dus wie loopt er mee?

Download de app Ommetje, gebruik de code (NB3W9) en sluit je aan bij: de EZH loopt..


U kunt ook met uw buren, gezin enz. een groep aanmaken en een eigen wandelcompetitie starten. Ander tips die kunnen helpen om bewegen leuk te maken:

· de route-app van Natuurmonumenten om zo op pad te gaan met een heuse digitale boswachter?

· Met de eRoutes-app voer je in waar je bent en hoeveel kilometer je wilt lopen. Op basis daarvan maakt de app drie routes voor je die je kunt opslaan.

· Niets is zo gezellig als samen met Loebas een rondje door het park te wandelen. Maar wat nou als je zelf geen Loebas hebt? Via Pawshake kun je je aanmelden als hondenoppas voor een hond bij jou in de buurt. Daarvoor krijg je ook nog eens betaald! De hond van je buren eens meenemen voor een stevige wandeling kan natuurlijk ook.


Heeft u meer ondersteuning nodig? Bespreek het eens met uw huisarts of een andere zorgverlener waarvan u zorg ontvangt.


19 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page