top of page

Het begint bij kinderen

Gezond leven is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar geven we onze kinderen mee hoe je dat doet?


Er zijn allerlei initiatieven, ook in onze Gemeente, om kinderen bewust te maken van gezondere keuzes. Denk bijvoorbeeld aan "de Gezonde school" projecten die bijdragen aan het welbevinden van leerlingen en "rookvrije ook jij" op scholen en sportclubs. De GGD doet prenatale huisbezoeken bij kwetsbare (gezins)situaties om hen te begeleiden naar een kansrijke start (daarover in een vervolg blog meer).

Wat kun jij doen?

Het begint natuurlijk bij, zelf het gezonde voorbeeld geven. Als zorgverlener (aan de patiënt en je collega's) en/of als werkgever (gezonde werkomgeving). Kom op de fiets naar het werk, zet een gezond snack op de koffietafel i.p.v. zoetigheid of eet je lunch samen met collega's tijdens een wandeling. Maak jij een gezonde leefstijl wel eens bespreekbaar bij kinderen (en hun ouders) als ze op het spreekuur komen? Mogelijk komen ze met een andere zorgvraag, maar kun je toch een ingang vinden om het ook over leefstijl te hebben. Stel vooral open vragen en vraag toestemming dit onderwerp te bespreken:

  • Ik zie dat je wat overgewicht hebt / rookt / puft bij inspanning. Klopt dat?

  • Vind je het goed om het daar over te hebben?

  • Stel dat je gezonder zou leven (afvallen, niet roken, fitter voelen) wat zou dat je dan opleveren? Wat doe je al? En wat zal het volgende stapje zijn?

  • Leg het verband met de klacht waarvoor de patiënt op het spreekuur komt.

Leefstijlroer speciaal voor kinderen Om je te ondersteuning bij dit gesprek hebben we met de werkgroep GezondLeven speciaal voor kinderen het leefstijlroer doorontwikkeld. Er zijn per pijler eenvoudigere termen gebruikt; ontspanning werd chillen, zingeving werd voelen en sociaal werd samen en steun. Tevens zijn de afbeeldingen voor kinderen aansprekend gemaakt.


Deze tool is in puzzelvorm ontworpen om zichtbaar maken dat alle pijlers samen werken en invloed hebben op elkaar; sport je bijvoorbeeld vaker dan voel je je fitter en meer ontspannen en dan slaap je vaak ook beter.


Wil jij deze puzzel gebruiken om met kinderen in gesprek te komen over gezond leven? Meld je er voor aan via de link, dan ontvang er eentje.48 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page