top of page

Hoe verbeter ik mijn weerstand in coronatijd?

Sinds deze week is er in ons land voorzichtig een versoepeling in coronamaatregelen ingezet. In de hoop dat er deze lente meer mensen gevaccineerd zijn. En er dus meer kan, we elkaar weer kunnen ontmoeten! Wat snakken we hiernaar! Zo’n positieve gedachte doet wonderen met ons immuunsysteem. Maar voor het zover is, vragen we ons af hoe we onze afweer tegen ziekteverwekkers, waaronder corona kunnen verbeteren.

Beweging is één van de manieren om ons immuunsysteem op peil te brengen. Sporten met een matige inspanning die tenminste 30 minuten duurt. Denk aan wandelen, fietsen, joggen en fitnessen. Op tv en social media zijn voldoende work-outs te volgen. Hopelijk kan het ook gauw weer bij sportverenigingen en -scholen. Als je trouwens beweegt in de buitenlucht dan verbetert je slaap en zorgt het voor een positieve prikkeling van je zintuigen. Je bloedcirculatie, hartfunctie en uithoudingsvermogen gaan vooruit.

Een gezond gewicht en een gezond en gevarieerd voedingspatroon dragen ook bij aan een goede weerstand. Pak overgewicht aan met een gezonde leefstijl, maar voorkom crashdiëten waarbij je snel afvalt, omdat dit averechts werkt op de lange termijn. De basis voor een gezond voedingspatroon is dagelijks minimaal 250 gram groente, 2 porties fruit, voldoende eiwitten (ongezoete zuivel, vlees, vis, kaas, peulvruchten, vegetarische producten) en dagelijks een handje noten. Gebruik vloeibare smeer- en bereidingsvetten en drink voldoende, liefst water. Beperk of vermijd bewerkte voedingsmiddelen die hoog scoren in suiker, zout en verzadigde vetten. Dan heb je geen vitaminesupplementen nodig (vitamine D bij sommigen uitgezonderd).

Een verkwikkende slaap draagt bij aan ons geluk, onze gezondheid en maakt het ons mensen slimmer en sterker. Het is misschien wel één van de prettigste manieren om je immuunsysteem te sterken. Tijdens de slaap is er sprake van lichte en diepe slaap die ons fysiek laat herstellen en de droomslaap die ons mentaal versterkt. We hebben gemiddeld 8 uur slaap nodig, maar per persoon kan dat verschillen. Nachtrust helpt je de dag goed door te komen, wat weer bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Neem overdag twee rustmomenten. Pauzes voor het brein, ontspan tijdens lummelen of wandelen. 10 Minuten om het hoofd leeg te maken. Een uur voor het slapen de hoeveelheid licht dempen is ook een aanrader. En geen inspannende activiteiten of informatie opnemen op dat uur. ’s Ochtends is het dan zaak veel licht binnen te laten komen. En pak zoveel mogelijk buitenlucht.

Tot slot is een positieve kijk op het leven en de toekomst van belang. Beleef en koester de kleine momenten. Ruik, proef, kijk en luister. Genieten is een zintuigelijke ervaring... een aangename. Ik kijk voorzichtig vooruit met optimisme, dat slaapt lekkerder! Met een goede afweer kunnen we een eventuele infectie met corona beter aan!

Namens het EZH,

Maaike Aarnink, diëtiste,

Marita Rupert, (slaap)oefentherapeut.



9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page