top of page

Hoe werkt het coronavaccin en wát zit er precies in?

Column 3 Rond Haaksbergen

Bijwerkingen, effecten op lange termijn, hulpstoffen…… Er wordt van alles gezegd over het Corona-vaccin, maar hoe werkt het nu eigenlijk echt en wat zit er allemaal in?


Hoe werkt het vaccin? De eerste Corona-vaccins zijn “RNA-vaccins”. Dit vaccin bevat een stukje code (mRNA) van het virus dat de afweer op gang brengt. De afweer zorgt ervoor dat je niet ziek wordt van het echte virus. Door twee keer te vaccineren wordt je lichaam meer geoefend en kan het beter verdedigen tegen het Corona-virus.

Maar wat zit er verder dan nog in? Het stukje code in het vaccin zit verpakt in een vetbolletje en zorgt dat de code goed aankomt in jouw lichaamscellen. Het verdwijnt weer snel uit je lichaam.

Zout, suiker en water zitten in vaccins zodat het vaccin beter kan worden toegediend en beter houdbaar is.

Kun je bijwerkingen krijgen van het vaccin? Ja, dat kan. Door de afweerreactie kun je lichte klachten voelen. Dat is eigenlijk een goed teken. Je lichaam is bezig verdedigingscellen te maken. Het vaccin is op tienduizenden mensen boven de 16 jaar getest voordat het op de markt kwam. Nu hebben al miljoenen mensen het vaccin gekregen. Klachten die het meest voorkomen zijn moeheid, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. De plek waar de injectie is gegeven kan wat pijnlijk zijn. De meeste klachten verdwijnen na 1 tot 2 dagen.

Hoe zit het dan met allergieën en lange termijn bijwerkingen? Een allergische reactie op een injectie is heel zeldzaam. Bijwerkingen op lange termijn worden niet verwacht. Om dit zeker te weten zal alles goed worden bijgehouden.

Is het vaccin ook veilig voor kinderen en zwangere vrouwen? Het vaccin is nog niet getest op kinderen en zwangere vrouwen dus krijgen zij het vaccin nog niet. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en door borstvoeding bij het kind kan komen.

Hoe goed werkt het vaccin? Volgens de fabrikanten voorkomt het vaccin het krijgen van Corona voor 94-95%. Bij mensen boven de 75 jaar lijkt dit 100% te zijn. De vaccins zijn dus ook getest op proefpersonen van 65 jaar en ouder.

Weten we al hoe láng het werkt? Op dit moment is bekend dat de bescherming door het vaccin na drie maanden nog net zo groot is als in het begin. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig. De tweede volgt drie weken na de eerste. Zeven dagen na de tweede prik zou het vaccin maximaal moeten werken.

Meer weten over het vaccin? Ga dan naar www.rivm.nl.

Hebt u vragen na het lezen van bovenstaande informatie? Vraag het uw apotheker.

Wij laten ons vaccineren. U toch ook?

Namens de EZH, Jeroen van de Sanden (Apotheker)


15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page