top of page

Hoe werkt het vaccin van AstraZenica

Er is de laatste tijd veel geschreven en gezegd over de zogenoemde “mRNA” vaccins. Een aantal columns terug heeft apotheker Jeroen van de Sanden hier ook aandacht aan besteed. Sinds 29 januari is er nog een vaccin bijgekomen, het COVID-19 vaccin van AstraZeneca. Het EMA heeft op dit moment drie vaccins goedgekeurd in Europa.


Alle soorten vaccins hebben hetzelfde doel: ons afweersysteem op een veilige manier kennis laten maken met het virus. De verschillen zitten in hóe ze dat doen. Soms met een dood of verzwakt virus en soms met alleen een code.


Hoe werkt het?

Het vaccin van AstraZeneca is geen mRNA vaccin, maar een zogenoemd vectorvaccin. Bij een vectorvaccin wordt gebruik gemaakt van een bestaand, onschuldig verkoudheidsvirus als drager, waar een klein stukje van de code van het coronavirus aan wordt toegevoegd. Het verkoudheidsvirus wordt zo aangepast dat het zich niet meer kan vermenigvuldigen en geen ziekte kan veroorzaken. Tegelijkertijd brengt het wel je afweer op gang. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan. Het vaccin bestaat uit 2 prikken. De tweede prik wordt 4 tot 12 weken na de eerste prik gegeven.

Voor wie?

Dit vaccin beschermt voor ten minste 60%. Dit is lager dan de twee eerste vaccins, maar nog steeds voldoende. De werkzaamheid is vergelijkbaar met het griepvaccin. Het vaccin zal gebruikt worden voor mensen tussen de 60 en 64 jaar. Uit onderzoek wordt verwacht dat het afweersysteem van juist deze groep mensen goed reageert op dit type vaccin.


Bijwerkingen

Vaccins worden wereldwijd grootschalig getest. In geval van coronavaccins zijn de onderzoeken zelfs nog groter. 30 tot 60 duizend mensen hebben meegedaan. Door deze onderzoeken kunnen we zien welke bijwerkingen er op treden. De meeste bijwerkingen treden binnen 6 weken na vaccinatie op. De meest voorkomende bijwerking is pijn op de injectieplaats. Dit gaat vanzelf weer weg. Ook kunt u griepachtige verschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn, koorts, rillingen en kunt u zich ziek, zwak of moe voelen. Deze verschijnselen verdwijnen meestal na 1 tot 3 dagen.


Europees bewakingssysteem

De kans op ernstige, onverwachte bijwerkingen bij de coronavaccins na goedkeuring is dus klein. Toch kunnen we ze nooit helemaal uitsluiten. Daarom houden we vaccins ook na goedkeuring nauwlettend in de gaten. Voor het coronavaccin is er zelfs een speciaal Europees bewakingssysteem opgezet. Zo kunnen we snel ingrijpen als dit nodig is. De veiligheid wordt dus heel serieus in de gaten gehouden. Daar kunt u op vertrouwen. Iedereen die gevaccineerd is kan meedoen aan een groot onderzoek naar bijwerkingen van coronavaccins. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden binnen twee dagen na de eerste vaccinatie, of kort voor de eerste vaccinatie. Aanmelden kan via mijncoronavaccin.nl



k laat mij vaccineren. U toch ook? Namens de EZH, Lisette Darman - Knuif (Apotheker)




526 weergaven0 opmerkingen
bottom of page