top of page

Organisatiegraad in de eerstelijnszorg
Twente was één van de pilotregio’s voor het regionaal uitrollen van het landelijk programma Organisatiegraad Paramedische Zorg. Roset heeft de afgelopen periode veel tijd gestoken in het organiseren van samenwerking binnen de diverse beroepsgroepen; door samen te werken kunnen beroepsgroepen betrokken worden bij de aankomende veranderingen in de eerstelijnszorg.


Het is voor paramedici, die veelal vanuit kleine praktijken werken, ondoenlijk om ieder afzonderlijk de ontwikkelingen in de zorg bij te houden en er ook actief aan deel te nemen. Organisatiegraad helpt om de paramedische beroepsgroepen zowel mono- als multidisciplinair te laten samenwerken.

Maar hoe staat het met de organisatiegraad in Twente? Welke beroepsgroepen zijn al georganiseerd en welke paramedici hebben nog stappen te zetten? Hierover sprak Roset met vertegenwoordigers van de verschillende paramedische beroepsgroepen.


De diëtisten

Lidy Plettenburg: “Wij hebben tien jaar geleden Diëtist in Twente (DiT) opgericht en daar zijn (bijna) alle vrijgevestigde praktijken in Twente bij aangesloten. Vervolg: aansluiten van diëtisten in dienst bij thuiszorgorganisaties en multidisciplinaire samenwerking zoeken.


De fysiotherapeuten

Kees Smelt: “In het najaar van 2022 is de Twentse Fysiotherapeuten Organisatie (TFO) officieel opgericht; een coöperatie waarvan zo’n 700 Twentse fysiotherapeuten via hun praktijk lid zijn.

Vervolg: afdelingen fysiotherapie aansluiten, koppelen van specialistische netwerken, producten GLI / valpreventie / artrose.


De ergotherapeuten

Sonja Kluin: “In het voorjaar van 2023 is er een oproep geweest om alle ergotherapeuten eerstelijns bij elkaar te brengen, dit leidde tot een kernteam.


De logopedisten

Eline Bekhuis: “Wij zijn al iets langer bezig dan de ergotherapeuten; vorig najaar zijn wij als team bij elkaar gekomen en er is een kernteam gevormd.


De oefentherapeuten

Marieke Beens: “Kernteam wil een monodisciplinaire regiowebsite opzetten en zich inzetten om meer stagiairs en nieuwe collega’s naar de regio te halen.


Lees meer:

69 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page