top of page

PDS zit niet tussen de oren!


Er is in Haaksbergen een specifieke aanpak voor prikkelbare darmen.

Chronische overprikkeling van de darm is vervelend en lastig te behandelen. Dit komt omdat darmen bij iedereen anders reageren op een bepaalde behandeling. Door verschillende, bewezen effectieve behandelingen, gestructureerd uit te proberen lukt het vaak toch om klachten te verminderen. Blijf dus niet onnodig met klachten zitten.

De zorgverleners in Haaksbergen (EZH) werken samen om u te ondersteunen bij het vinden van de juiste behandeling. We noemen dit “Eigen regie bij PDS”. Eigen regie betekent hier dat u na advies van een gespecialiseerde verpleegkundige zelf kiest welke behandeling het beste bij u past. U kiest uit de diverse behandelmogelijkheden, 3 behandelingen. Deze gaat u onder begeleiding uitproberen. We beginnen met de eerste behandeling van uw keuze. Werkt deze onvoldoende dan starten we met de volgende. Voor 2 van de 3 patiënten levert dit een behandeling op die zorgt voor het (sterk) verminderen van de klachten.

De behandelingen die het meest gekozen worden zijn:

  • Voeding in relatie tot prikkeling van de darmen onder begeleiding van de diëtist.

  • Ontspanning door een verwijzing naar de hypnotherapeut.

  • Supplementen geadviseerd door uw apotheker.

Bij 80% van de mensen blijkt er ook al veel winst te halen in de basisvoeding. Door genoeg vezels te eten en voldoende te drinken. Uw verpleegkundige adviseert hierover.

Resultaat We werken nu twee jaar met deze aanpak. Er zijn inmiddels ruim 50 mensen begeleidt.

  • 97% van de patiënten is tevreden over de begeleiding.

  • 64% heeft een positief resultaat, bij 22% is het nog onbekend, slechts 14% merkt geen effect.

  • Pijnklachten zijn fors afgenomen (gemiddeld met 3 punten op een schaal van 10).

  • De kwaliteit van leven is toegenomen (gemiddeld met 1 punt op een schaal van 10).

Deelnemers gaven aan: “het is heel fijn dat er goed wordt gekeken naar een passende behandeling”, “ik voel me serieus genomen” en “ik heb een advies op maat ontvangen”.

Meer informatie Voor vragen over onze PDS aanpak kunt u terecht bij uw eigen huisarts. U kunt worden verwezen naar één van de gespecialiseerde verpleegkundige; Marijke ter Avest, Bianca Klaver of Ingrid Belshof. Wij ondersteunen u graag om uw klachten te verminderen.

83 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page