top of page

Rollatorrace Haaksbergen

Initiatiefneemster Lisan Scharenborg maakt samen met andere EZH deelnemers de rollator race tot een succes

.


Bron: Haaksberger koerier

Haaksbergen/Eibergen - Het contrast kan niet groter: een week eerder nog werd de atletiekbaan van AVH in Haaksbergen 'geteisterd' door schaatstoppers als Ireen Wüst, Esmee Visser en Lotte van Beek en woensdag waren het zo'n vijftien ouderen uit Haaksbergen omgeving die er meededen aan de eerste Haaksbergse Rollatorloop. Veelal mensen die zonder dat hulpmiddel niet meer de straat op kunnen, maar die nog wel tips kunnen gebruiken bij het juiste gebruik van deze 'wandelstok-op-wieletjes'.


Neem Gerrit-Jan Abelskam. De 85-jarige Eibergenaar heeft z'n rollator precies een dag en vindt het lopen met dat ding nog best lastig: "Je moet rechtop lopen", hebben ze me net verteld. Als je er voorovergeboren achter gaat staan, ga je steeds sneller en uiteindelijk val je. Dat is niet de bedoeling." Op de vraag van de verslaggever of hij de rollator echt nodig heeft, volgt de snedige reactie: "Wat dacht jij dan? Anders had je hem zo van mij mogen hebben!" Abelskam is per auto naar de Haaksbergse atletiekbaan getufd. "Hoe ik hiervan wist? Ik las er over in de krant en mijn fysiotherapeut gaf me het laatste zetje. Ik kon de laatste tijd alleen bij m'n vrouw aan de arm nog een stukje lopen. Met de rollator kan ik ook weer alleen op pad."

Nadat een fikse bui de ergste hitte heeft verdreven, gaat het deelnemersveld in twee groepen van start. Ze lopen zo vaak mogelijk heen en weer op een stuk van zo'n honderd meter en na afloop krijgt iedereen een certificaat. Er geen verliezers, alleen maar winnaars.

Doel van de Rollatorloop is om het hulpmiddel meer bekendheid te geven en om mensen over de drempel te helpen. Ergotherapeute Lisan Scharenborg is initiatiefneemster. Samen met de mensen van Buurtsportcoach Haaksbergen, een verpleegkundige van Buurtzorg en een fysiotherapeut zette ze de loop op. Scharenborg vertelde onlangs in Tubantia: "Mensen denken vaak: aan een rollator ben ik nog niet aan toe. Mensen zien het als een soort verlies, iets dat ze in moeten leveren, maar het kan hen juist heel veel opleveren."

Toen ze in september op Facebook een bericht zag over een rollatorloop in Amsterdam besloot ze direct om er een in Haaksbergen te organiseren. Bij haar weten is het de eerste in Twente. Vandaar ook dat de lokale én regionale media massaal op de loop zijn afgekomen. Burgemeester Welten steekt de deelnemers vooraf een hart onder de riem en ook Ben Steneker ('83 jaar, maar nog niet toe aan rollator') is van de partij. Om het startschot te lossen. Het zingen laat de countrylegende over aan Bert Baarslag (bekend van de band Algerak). Baarslag zingt een hilarisch Rollatorlied, waarna iedereen meer dan goedgemutst de baan op gaat.

Burgemeester Rob Welten: "Dit is een prachtige manier om aandacht te vragen voor het gebruik van de rollator." Hij vindt promotie van dit 'vervoersmiddel' van groot belang: "Mensen blijven zo in beweging, het geeft ze vrijheid om ergens heen te gaan en ze blijven in contact met anderen." Mocht de organisatie al twijfelen om volgend jaar een tweede editie te organiseren, dan geeft de koninklijk geklede Gretha Veldhuis (73) uit Stepelo ze graag een zetje. Bij het vertrek roept ze: "Volgend jaar doe ik weer mee!"


RTV Oost besteedde er ook aandacht aan de rollatorrace:

22 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page