top of page

Slaap
Lekker en voldoende slapen is onderdeel van een gezonde leefstijl. Het houdt je lichaam en je geest in balans. Hierdoor voel je je overdag fit en vitaal en heb je meer zin om te bewegen. Het is goed voor hart- en bloedvaten. Ook concentreren en onthouden gaat gemakkelijker, net als het op peil houden van je lichaamsgewicht. Door goed te slapen voel je je emotioneel en sociaal meer in evenwicht. Hierdoor kan jij de dingen doen die voor jou betekenis hebben! De dag bepaalt immers je nacht, en de nacht bepaalt je dag.

De volgende tips kunnen je helpen met een goed slaapritme en aan een goede slaapkwaliteit.

  • Houd waar mogelijk dezelfde tijd aan om te gaan slapen en om op te staan.

  • Zorg ’s ochtends voor voldoende licht, de gordijnen open. Gedurende de dag is het belangrijk veel natuurlijk licht te hebben, net als frisse lucht en lichaamsbeweging. In de pauze naar buiten gaan en wandelen is daarom een heel goed plan.

  • Gebruik je slaapkamer liefst niet als werk- of studiekamer of om t.v. te kijken.

  • Neem overdag een aantal rustmomenten, momenten waarop je je brein laat ontspannen. Hierdoor zorg je dat je ’s avonds niet te hoog in de alertheid en de spanning zit om te kunnen slapen.

  • Plan niet teveel activiteiten en taken op een dag.

  • Praat overdag over dingen die je zorgen baren, schrijf ze eventueel op. Noteer wat je wilt onthouden en nog moet doen.

  • Drink na 14.00 geen koffie, cola of energiedrink meer. Op alcohol slaap je misschien goed in, het is echter een hele slechte “doorslaper”. Gebruik voor het slapen gaan geen zware maaltijd.

  • Probeer ’s avonds op te slomen; demp het licht, verminder de activiteit en de hoeveelheid prikkels. Hierdoor verloopt de overgang van de dag naar slaap eenvoudiger.

Blijf je in- of doorslaapproblemen houden, is er een verbrokkelde slaap of onvoldoende slaap? Neem dan contact op met een zorgverlener. Vaak is er wat aan te doen!

Namens EerstelijnsZorg Haaksbergen, GezondLeven, Marita Rupert (slaapoefentherapeut).11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page