top of page

Volgende week in Rond Haaksbergen; Column Ontspanning

Ontspanning Onderdeel van gezond leven


Wist je dat stress en spanning niet altijd ongezond zijn? Spanning uit zich in bijvoorbeeld een verhoogde hartslag of een versnelde ademhaling. Duurt dit kort dan kun je hierdoor juist beter denken en presteren. Dat is fijn als je een toets of een moeilijk gesprek hebt.


Stress kan ongezond worden als het teveel is of te lang duurt. Dan raakt je lichaam uitgeput. Soms slaap of eet je er minder goed door, en ga je piekeren. Hierdoor zeggen we de leuke dingen in het leven af. Je ontmoet minder mensen, je beweegt en sport minder. Terwijl dit nou juist de dingen zijn die ons energie geven.


Wat te doen bij langdurige stress?

Om denken en piekeren tegen te gaan is het goed om meer te voelen en te beleven. Zet vooral je ogen en oren open; proef, ruik en voel. Luister je favoriete muziek, bekijk een filmpje waar je om kunt lachen. Knuffel je huisdier, ga naar het bos of het strand….en voel, voel waar jij blij van wordt!


Neem op een dag twee rustmomenten. Je kunt hierbij denken aan mijmeren, dromen, lummelen, niks doen. Ook ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness helpen hierbij. Er zijn veel ontspanningsapps te downloaden. Handig, zo heb je ze altijd bij je.


Als we even weggaan uit onze dagelijkse omgeving zijn we meer opgewekt. Een wandeling, een stukje fietsen of sporten kan daar al voor zorgen.

Let ook op schermgebruik; niet teveel en te lang. Beeldschermen geven veel prikkels. Dat is niet handig net voor het slapen gaan. Onze hersenen moeten ’s avonds vertragen, prikkels afbouwen om tot rust (lees: slaap) te komen.


Blijf je ondanks deze tips stress voelen? Blijf er niet in je eentje mee zitten. Praten helpt; “gedeelde smart is halve smart”. Ga om met mensen die het leuk vinden met jou om te gaan. Sluit je aan bij een wandelgroep of sport. Lastig? Bezoek gerust de Noaberpoort in Haaksbergen voor tips en ondersteuning of kijk op www.informatiewijzerhaaksbergen.nl.

Ook kunt u uw zorgverlener vragen mee te denken.

Wij streven er samen naar dat iedereen in Haaksbergen meedoet en meetelt!

Want, ben je ontspannen dan sta je open voor contact. Dan betekenen we iets voor elkaar. Je komt in beweging, slaapt beter en je let meer op gezonde voeding. Kortom, het heeft invloed op alle pijlers van je gezondheid. Daarmee zet je het leefstijl roer in beweging.


Namens de EZH,

GezondLeven

Marita Rupert, psychosomatisch oefentherapeut

42 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page