top of page

Waarom vaccineren zo belangrijk is


Vaccineren doe je voor elkaar!


De campagne van de EZH, waar u misschien posters van ziet hangen en filmpjes op Facebook en Instagram (Eerstelijnszorg Haaksbergen) ziet, heeft niet voor niets gekozen voor deze slogan.

Dokters Snijders van het MST legde het in een praatje voor alle zorgverleners nog eens heel duidelijk uit, en dat willen we graag delen. Voor sommige personen, vooral jonge gezonde mensen, is het virus als individu niet gevaarlijk. De kans dat zij er erg ziek van worden of zelfs aan overlijden is heel klein. Voor onze samenleving is het virus wel gevaarlijk. Het kan onze gezondheidszorg en maatschappij ontzettend ontwrichten.

Er zijn 3 manieren om te zorgen dat we weerstand opbouwen in de samenleving tegen het nieuwe virus.

1. De eerste optie is het virus zijn gang laten gaan. Als we daarvoor hadden gekozen, zonder beperkende maatregelen, hadden we in Nederland 30.000 IC bedden nodig gehad. Dat is 30 keer zoveel als dat er bedden beschikbaar zijn. Dit had tot ongelooflijk veel verdriet geleid.

2. De tweede optie is een hele lange lockdown, om geleidelijk aan, mensen besmet te laten worden. Dan is er voldoende mogelijkheid tot zorg voor de zieken, thuis en in het ziekenhuis. Maar de lockdown geeft al veel schade, op persoonlijk en zakelijk vlak. Een veel langere periode met heel veel beperkingen lijkt voor niemand een goede situatie.

3. De derde optie om zo snel mogelijk weerstand in de samenleving op te bouwen is vaccineren. Door middel van vaccineren boots je een besmetting met het echte virus na, zonder dat je er ziek van wordt. De beperkingen kunnen dan worden opgeheven en zorg, werk, school, studie en vermaak kan weer als eerder.


Als je de drie opties leest, welke kiest je dan?

We weten dat het vaccin veilig is. We weten dat de bijwerkingen heel beperkt zijn. En, zoals ook in voorgaande column geschreven, het vaccin lijkt snel ontwikkeld, maar dat is het niet. De ontwikkeling van dit vaccin loopt al sinds 2003.


Dus als je twijfelt over vaccinatie bijvoorbeeld omdat je denkt dat je persoonlijk niet zo veel risico loopt als je corona krijg, denk dan goed na over de 3 opties die er zijn om uit deze crisis te komen.


Ik laat me vaccineren, jij toch ook?

Als je het niet voor jezelf doet, doe het voor de samenleving.


Namens de EZH, Anja van Kempen, Marita Rupert, Lisette Darman en Denise de Zwart


22 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page