top of page

Wanneer bent u aan de beurt voor een vaccinatie?

Wanneer bent u aan de beurt voor een vaccinatie?


We hebben u de afgelopen weken geïnformeerd over de werking van de verschillende vaccins die tot nu toe in Nederland gebruikt worden. Maar wie wordt wanneer gevaccineerd?


Hoe ver is het vaccinatieprogramma?

Mensen van 80 jaar en ouder kunnen bellen met de GGD om een afspraak te maken voor een vaccinatie. Dit gebeurt op verschillende plaatsen, die soms (helaas) vaak wat verder weg zijn. Als u zelf niet (meer) rijdt, probeer iemand te vinden die u kan brengen. Hebt u niemand om u te begeleiden, dan heeft de gemeente vrijwilligers beschikbaar. Hiervoor kunt u tussen 8.30-11.30 met nummer 053-5734596. U betaalt voor de rit 30 ct per km.

Ook zorgpersoneel ontvangt de vaccinatie via de GGD.

De mensen die onder de wet langdurige zorg vallen, zoals inwonende van het Saalmerink kregen hun tweede prik afgelopen week van de huisartsen.


Volgende stap

Er is begonnen met vaccineren van de volgende groepen. Dit gebeurt per provincie.

1. De mensen geboren in 1956 en 1957

2. Mensen met zwaar overgewicht (een BMI van 40 of hoger), geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18 - 64 jaar)

3. Mensen met het syndroom van Down die thuis wonen, geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18 - 64 jaar)

U vraagt zich misschien af waar deze keuze op gebaseerd is. Dat zit als volgt.

Het beschikbare vaccin van AstraZeneca kan beter niet worden ingezet voor 65 plussers omdat er twijfels zijn of het voor deze groep goed werkt. Daarom wordt gestart met de groep onder de 65 jaar.

Groep 2 (mensen met zwaar overgewicht) en groep 3 (mensen met syndroom van Down) worden ook als eerste met Astra Zeneca gevaccineerd omdat zij een hoog risico lopen op een ernstig beloop indien zij covid krijgen.

We weten op dit moment nog niet wanneer wij in Haaksbergen de vaccins zullen ontvangen en wanneer we patiënten kunnen uitnodigen voor vaccinatie maar de verwachting is dat dit in de komende weken gebeurd.

Heeft u zeer ernstig overgewicht (BMI>40) dan is dat niet altijd bekend bij uw huisarts. U kunt daarover contact opnemen met de praktijk.

De BMI uitrekenen doe je door het gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Als u 120 kg weegt en 160 cm bent is uw BMI: 120:(1,6x1,6)=46,9.

Op internet vindt u ook veel hulpmiddelen om de BMI te bereken.


We hopen u snel te kunnen informeren over volgende stappen in het programma.

23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page