top of page

Wanneer word ik gevaccineerd?

Column 4 Rond Haaksbergen

Vaccinatie is de enige manier om uit de situatie te komen waarin we met zijn allen zitten.

Hoe sneller iedereen gevaccineerd wordt, hoe sneller we weer op een normale manier verder kunnen. Winkels en horeca open, op bezoek en op vakantie, een knuffel of een arm om iemand heen.

We legden twee weken geleden uit dat het vaccin veilig is. De gebruikte techniek verandert niets aan uw lichaamscellen. De snelheid waarmee het vaccin ontwikkeld is, lijkt misschien snel, maar dat is het niet. Al in 2003 werd naar een vaccin gezocht voor een vergelijkbaar virus. En sinds 2012 zijn al studies naar mRNA vaccins, de nu gebruikte techniek.

Als je alles op een rijtje zet denk u misschien “kom maar op met dat vaccin!”.

Helaas is er nu nog niet voldoende vaccin, om iedereen direct te vaccineren.

Wanneer u aan de beurt bent, hangt af van uw leeftijd en een aantal andere dingen.


Hoe is op dit moment de planning voor de corona vaccinatie?

Vanaf 6 januari

· Gezondheidswerkers in de thuiszorg en gehandicaptenzorg werkzaam en de mensen die in een verpleeghuis of instelling wonen

Vanaf 26 januari

· Mensen die wonen in beschermde woonvormen zoals bijvoorbeeld het Saalmerink, de Lavendel en kleinschalig wonen op de Merelstraat. Zij worden thuis gevaccineerd door de huisartsen.

· 90-Plussers (geboren 01-02-1931 of eerder). Zij moeten hiervoor naar de GGD. Iedereen die hiervoor in aanmerking ontvangt deze week een brief.

Vanaf 1 februari

· Mensen tussen 85 en 90 jaar. Ook zij moeten in staat zijn naar de GGD toe te gaan om het vaccin te krijgen.


Lukt het niet om naar de GGD toe te gaan dan zal het nog tijdje duren voor thuisvaccinatie beschikbaar is. Ons advies is deze kans niet voorbij te laten gaan.

Als u zelf niet (meer) rijdt, probeer iemand te vinden die u kan brengen.

Hebt u niemand om u te begeleiden, dan heeft de gemeente vrijwilligers beschikbaar. Hiervoor kunt u tussen 8.30-11.30 met nummer 053-5734596. U betaalt voor de rit 30 ct per km.


Na half februari

· 60-Plussers en alle mensen met een medische indicatie (in het algemeen vergelijkbaar met de indicatie voor een griepvaccinatie).


Ben je jonger en gezond moet je zoals het er nu uitziet wachten tot half mei.


Er is uitzicht op een beter tijd door het vaccin!


Vaccineren doe je voor elkaar!


13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page