top of page

Zeldzame bijwerking AstraZeneca op te sporen en te behandelen

Vorige week heeft de Nederlandse Medicijnautoriteit het advies uitgebracht om, uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek, het toedienen van het AstraZeneca vaccin tijdelijk te staken. Dit naar aanleiding van 6 meldingen uit Noorwegen en Denemarken die binnen zijn gekomen bij het Europees bewakingssysteem waar wij u in een eerdere column over vertelden. Het gaat om meldingen van een ernstige, zeer zeldzame bijwerking waarbij er problemen ontstaan met de stolling van het bloed. Er is besloten om verder onderzoek uit te voeren zodat er meer duidelijkheid komt. Er blijkt sprake te zijn van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening is op te sporen door middel van een bloedtest. Het is daarnaast ook duidelijk hoe de aandoening te behandelen. Het risico op deze bijwerking is extreem klein. Uit het onderzoek blijken er totaal 25 meldingen binnen Europa bekend te zijn, op in totaal bijna 20 miljoen gezette prikken. De voordelen van vaccineren wegen daarmee fors op tegen de kleine risico’s. Op basis van deze bevindingen heeft Nederland besloten om de vaccinaties met het Astrazeneca vaccin in de week van 22 maart weer te hervatten. Alle zorgverleners die het vaccin toedienen krijgen binnenkort een brief waarin wordt gewezen op mogelijke complicaties, zodat eventuele alarmerende symptomen snel worden herkend en behandeld kunnen worden. Dit draagt verder bij aan het veilig gebruik van het vaccin. Is uw vaccinatie ten gevolge van het onderzoek afgezegd? Dan wordt er contact met u opgenomen voor een nieuwe afspraak. Krijgt u onverwachte of onbekende klachten binnen 2 weken na een corona-vaccinatie, meld dit dan zo snel mogelijk bij uw arts. Het is belangrijk dat u bij uw arts aangeeft dat u recentelijk gevaccineerd bent.


De laatste Dit is de laatste column in een reeks van twaalf over de feiten en fabels rondom Corona en de vaccinaties.

We hebben u de afgelopen weken geïnformeerd over het de werkzaamheid van de verschillende vaccins, de veiligheid en wie wanneer wordt gevaccineerd. Tevens hebben we u geïnformeerd over een gezonde leefstijl om het immuunsysteem te versterken én over de zorg die wij kunnen bieden als u klachten houdt en niet opknapt na Corona: bespreek het met uw huisarts. Samen bekijken we wat u nodig heeft en maken we een plan om te herstellen.


U kunt alle columns nog eens nalezen op:

- De EZH website: www.eerstelijnszorghaaksbergen.nl bij actueel

- Instagram en Facebook, bij eerstelijnszorghaaksbergen

In de toekomst zullen we u via deze platforms over de Corona zorg, de vaccinaties en andere actualiteiten blijven informeren.


Voor nu blijf gezond,

Namens de EZH: Anja van Kempen, Lisette Darman, Marita Rupert en Denise de Zwart24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page