top of page

Zo werken wij samen aan goede kwaliteit van leven bij patiënt met COPD

Lees onderstaand bericht van de programmagroep COPD


Bij mensen met COPD zijn de behandeldoelen vooral gericht op kwaliteit van leven, want COPD is niet te genezen. Het is van belang om patiënten mee te geven dat; ‘Goed voor jezelf zorgen door goed te eten en fit te blijven en veel te bewegen’ belangrijk is.

Wij kunnen als EZH zorgverleners hierin een belangrijke rol in spelen door van elkaars expertise gebruik te maken.


Stoppen met roken geeft de meeste gezondheidswinst

Daarom is eerste het aandachtspunt in een behandelplan stoppen met roken. In Haaksbergen maken we gebruik van de trainingen van Sinefuma. De opties om deel te nemen staan op onze wachtkamerschermen.

Op https://rookvrijookjij.nl/stoppen-met-roken/stoppen-met-roken-cursus is te vinden wanneer de volgende cursus gegeven wordt. Door in de kaart op de website op Haaksbergen te gaan staan is de laatste training zichtbaar.

Komende training start op 28 maart op Het Doktershuis van 19:00-20:30 (7 achtereenvolgende weken).


Multidisciplinaire benadering

Goede voeding is belangrijk. Een diëtiste kan al in een vroeg stadium ingeschakeld worden om informatie te delen over goede voeding en het samen met de patiënt doorlopen van een eetschema. Eiwitopname is van belang als bouwstof voor de spieren, ook bij overgewicht! De patiënt is soms gebaat bij logopedie voor aanpassingen bij eten en drinken en/of spreken.

Voldoende beweging is vaak een uitdaging voor iemand met COPD. Toch is het erg belangrijk. De fysiotherapeut is de aangewezen persoon om te ondersteunen bij beweeg,- en conditievraagstukken. Ergotherapie kan een rol spelen als belastbaarheid en belasting een issue is.


Kortom in het EZH Zorgprogramma COPD spelen heel veel disciplines een rol, een mooi voorbeeld van hoe we samen goede zorg kunnen verlenen.


Deze week staat er in Rond Haaksbergen een column over onze COPD zorg.

41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page