top of page

Zorg na CovidMogelijk bent u het laatste jaar ziek geworden door het coronavirus. We weten dat dit heel verschillend kan verlopen. De een heeft een milde “griep” de ander wordt ernstig ziek. Wat steeds duidelijker wordt is dat een aantal mensen heel lang klachten houdt. Daar willen wij u graag wat meer informatie over geven. Langdurig herstel Naar schatting heeft 1 op de 10 personen die heeft corona gehad heeft langdurig klachten. Dat kan zich op allerlei manieren uiten: bijvoorbeeld vermoeidheid, spierpijn, concentratieklachten, kortademigheid of conditieverlies. Het lukt niet om de draad weer op te pakken. Om uw werk, het huishouden te doen, weer te wandelen of sporten, bezoekjes af te leggen of goed voor uzelf te zorgen. Als u dit overkomt kunt u zich soms heel eenzaam voelen met deze klachten. Misschien bent u helemaal niet erg ziek geweest in de eerste weken, en denkt uw omgeving dat het voorbij is. Misschien hebt u niet eens contact opgenomen met uw huisarts.

Wat kunnen we doen? Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat u uw huisarts laat weten dat u niet opknapt. In een gesprek met de huisarts kunt u samen bepalen hoe u aan uw herstel wilt werken. Er zijn verschillende mogelijkheden om u hierbij te helpen. U kunt samen met uw huisarts een plan maken. Het algemene advies is: doe niet te veel, overvraag je zelf niet, neem kleine stappen en probeer geduldig te zijn.

Wie kan u verder helpen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Zoals genoemd, laat uw huisarts weten hoe het met u gaat en maak samen een plan. De fysio- of oefentherapeut, die een speciale opleiding voor herstel na Covid heeft gevolgd, kan begeleiden bij het opbouwen van conditie. De wijkverpleegkundige kan ondersteuning bieden bij algemene dagelijkse zaken, om zo de energie beter te verdelen. De ergotherapeut helpt met het zoeken van balans tussen wat u kan en wilt. De diëtiste kan adviseren als uw voedingstoestand door de Covid minder goed in orde is, of veel spiermassa hebt verloren. De praktijkondersteuner van de huisarts, psycholoog of maatschappelijk werk kan helpen met problemen waar u verder tegen aanloopt door de doorgemaakte ziekte, zorgen die u daardoor hebt. Voor de behandeling na Covid is een speciale vergoeding vanuit de basisverzekering. Uw zorgverleners kan u daarover informeren.

Tot slot We hopen dat we door vaccinatie in de toekomst “long Covid” gaan beperken door mensen te beschermen tegen de infectie. Helaas is in het afgelopen jaar een grote groep mensen getroffen, en heeft een deel daarvan langdurig klachten. Vraag hulp, indien u er niet uitkomt. Daar zijn we voor!


29 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page