top of page

Kanker? Wij kunnen het verschil maken!

Gisteren kwam in de EZH bijeenkomst Oncologische zorg weer heel duidelijk naar voren hoe groot de impact is van kanker op een mens; je raakt uit balans, je bent kwetsbaar en er zijn veel beslissingen te nemen. De tweede lijn biedt vaak goede zorg, maar de eerste lijn is het vangnet; dichtbij de patiënt en bij een zorgverlener die de patiënt en zijn persoonlijke situatie kent, wordt het verschil gemaakt.


Wilma Nijenhuis schreef er na afloop het volgende over:


Bespreek de verwachtingen met de patiënt en maak een vervolgafspraak om contact te houden. Dit was de centrale boodschap van de inspiratiesessie Oncologische zorg in de eerstelijn Haaksbergen, een patiëntenreis, die gisteren plaatsvond in ’t Hagen.


De programmagroep heeft om dit proces van verwachtingen te bespreken diverse hulpmiddelen ontwikkeld zoals de gesprekshandleiding oncologische zorg en een folder voor patiënten. Daarnaast is er een sociale kaart. Deze en ander informatie die behulpzaam is voor zorgverleners om het goede gesprek aan te gaan staan op de website van EZH/oncologisch zorg


Tijdens de inspiratiesessie bleek nogmaals de noodzaak om op diverse momenten in behandeling, de wensen en behoeften van de patiënt te bespreken. Remissiecoach Inge Slotman gaf door middel van een patiëntreis een inkijkje in de reis van een vrouw met borstkanker. Daarbij werd expliciet benoemd welke keuzemomenten er zijn en wat er mis kan gaan als niet goed naar de behoeften van de patiënt wordt geluisterd. Diverse keren werd benadrukt dat je als zorgverlener samen met de patiënt op zoek moet gaan naar de vragen die er mogelijk zijn, en daarna naar de juiste zorgverleners verwijzen.


De zorgverleners uit het netwerk bespraken de toegevoegde waarde die een individuele zorgverlener kan hebben in het diverse zorgaanbod in de eerste lijn. Voor de programmagroep gaf dit weer input om de sociale kaart verder te verbeteren zodat de patiënten en zorgverleners weten wie ze het beste kunnen benaderen.


Wil je de presentatie van bekijken, klik dan

EZH Inspiratiesessie oncologie oktober 2022
.pptx
Download PPTX • 3.76MB

.

Kun jij een bijdrage leveren in de samenhangende zorg bij oncologie, meld dit! Samen zorgen wij voor goede zorg in de (veranderde) verwachting bij mensen met een oncologische aandoening in de eerste lijn.37 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page