top of page

Zonder tablet weer lekker slapen

Niets zo vervelend als een slechte nachtrust.

Veel mensen kampen hiermee en gebruiken korte of langere tijd slaapmedicatie.

Dat lijkt de oplossing, maar dat is het niet. Daarom slaan huisartsen, apothekers en slaapoefentherapeut Marita Rupert de handen ineen. Er zijn werkafspraken en een patiëntbrief gemaakt over het afbouwen van slaapmedicatie.

Wat we gaan doen De huisarts of apotheker signaleert (proactief) chronisch gebruik van slaapmedicatie. Zij stemmen af of het een goed moment is om het gebruik te bespreken met de patiënt. Als er geen redenen zijn dit niet te doen, krijgt de patiënt een informatiebrief. Er wordt gewezen op verschillende manieren van mogelijke ondersteuning. De ondersteuning kan bestaan uit een slaapcursus (in een groep), slaapoefentherapie, begeleiding door apotheek of huisarts/POH, of zelf aan de slag met de informatie van bijvoorbeeld Thuisarts.


Hieronder lees je de brief die patiënten kunnen meekrijgen.


Heb jij een patiënt die chronische slaapproblemen heeft en zou willen stoppen met slaapmedicatie? Misschien kun je hem/ haar attenderen op de mogelijkheden. De patiëntbrief staat ook op de EZH website onder "ik ben patiënt" / zorginformatie.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


De patiëntinformatie

Slapen is misschien (soms) moeilijk voor u. Daarom gebruikt u misschien slaaptabletten. Welk verschil zou het voor u kunnen maken als u zonder slaaptablet weer lekker zou kunnen slapen?


Een slaaptablet lijkt een oplossing, maar dat is het niet.

Een slaaptablet werkt namelijk verslavend en werkt bij lang gebruik steeds minder goed. Het kan ervoor zorgen dat u zich overdag suf voelt. Indien u wat ouder bent kan het de oorzaak van vallen zijn.

Het lost de oorzaak van het slecht slapen niet op.

Helaas is stoppen met slaaptabletten vaak lastig. U hoeft dit niet alleen te doen!

Wij kunnen u helpen

Er zijn verschillende mogelijkheden. Wat zou voor u de eerste stap kunnen zijn?

2. U wilt hulp van de apotheek om in stappen af te bouwen. Maak een afspraak met de apotheker.

3. U wilt worden begeleid door een slaapoefentherapeut. Dit kan in Haaksbergen bij de Praktijk in Beweging. Dit is een 1 op 1 begeleiding. Bij de slaapoefentherapie krijgt u op maat gemaakte adviezen over gezond slaapgedrag, oefeningen en inzichten. Slaapoefentherapie wordt vergoed uit het aanvullende pakket van uw verzekering als u deze heeft, onder de noemer fysiotherapie en oefentherapie.

4. U wilt een advies van uw huisarts of hulp bij het aanpakken van de oorzaak van het slechte slapen. Maak dan een afspraak met uw huisartsenpraktijk.

Wat u ook kiest, het doel is dat u weer op eigen kracht kunt slapen. U kunt dan weer vertrouwen op uw eigen natuurlijke slaap!

De zorgverleners werken met elkaar samen om u te ondersteunen.


Zet u samen met ons de eerste stap?

Wij horen graag van u.


Apotheker, huisarts, slaapoefentherapeut39 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page